Fietsen maakt slimmer

Van fietsen krijg je niet alleen sterke benen, een killerconditie en een gezonde blos op je wangen, het maakt je ook slimmer! Een leuke opsteker én een goed verhaal om morgen bij de koffieautomaat aan je collega’s te vertellen.

Je hoeft geen uren te sporten om slimmer te worden. Een paar keer per week een half uurtje bewegen is al voldoende! Je prestaties verbeteren, het geeft meer zelfvertrouwen en het heeft een positief effect op je humeur. Winwinwin dus.

Hoe dat kan, leggen we graag uit. Uit onderzoek is gebleken dat 5% meer hartcontractie al kan zorgen voor 15% verhoging van de hersenactiviteit. Bewegen verhoogt namelijk de aanmaak van hersencellen. Daarnaast neemt de bloedcirculatie en daardoor ook het zuurstofgehalte in je hersenen toe.

Nog een leuk weetje. Twee tot drie uur na het sporten blijken je hersenen beter te functioneren. Dus als je een studiedag hebt, een verslag moet schrijven of een belangrijke presentatie op het werk hebt, is het goed om juist die ochtend op de fiets naar het werk te stappen. Je zult dan namelijk beter presteren op het moment dat het er op aankomt. Dit is het kortetermijneffect. Op de wat langere duur beschermt het je hersenen tegen veroudering, omdat de cellen van je hersenen profiteren van het bloed dat beter en sneller door je lichaam wordt gepompt.

Ook werkt je geheugen beter terwijl je beweegt en is je concentratievermogen beter. Verder is fietsen naar het werk natuurlijk al een slimme keuze an sich. Het is leuk, gezond en lekker in de buitenlucht. Je hoeft er geen extra tijd voor vrij te maken, want jij maakt van je woon-werkrit een sportmoment en je bespaart er een sportabonnement mee. De fiets is schoon en sneller dan welk vervoersmiddel dan ook in steden tot vijf kilometer. Dus blijf vooral lekker de files voorbij fietsen.

Comments are closed.